Plaats Advertentie

Vandaag geplaatst: 8

Tweedehands Auto Kopen: Hoe Herken Ik Een Slechte Advertentie?

Het Internet heeft vele deuren geopend. Voor het kopen van een tweedehands auto bent u niet meer aangewezen op de garage op de hoek. U kunt door het hele land zoeken naar uw ideale occasion. Dit brengt echter ook een nadeel met zich mee: wat nu als die ene auto aan de andere kant van het land helemaal niet zo mooi is als in de advertentie werd voorgesteld? Het is zonde en frustrerend om voor een testrit met een tweedehands auto lange tijd te moeten reizen om vervolgend te worden teleurgesteld. Hierbij geven wij u tips die u bij het kopen van een tweedehands auto helpen om een slechte advertentie te herkennen.

Geen of absurd lage prijs

Tenzij het gaat om een bieding of een nadrukkelijke verkoop tegen elk aannemelijk bod, is het ontbreken van een prijs bij een advertentie reden tot alertheid. Waarom zou een verkoper geen prijs noemen als hij/zij niets te verbergen heeft en de auto in goede staat verkeert? Ook een absurd lage prijs geeft aanleiding tot voorzichtigheid. Vaak gaat het in zo'n geval om een defecte auto, een auto voor onderdelen of een 'klusauto' en dit wordt niet altijd (duidelijk) vermeld. Als u hiernaar op zoek bent, vormt dit geen probleem maar als dit niet het geval is, doet u er goed aan om eerst te informeren waarom de auto geen realistische prijs heeft.

De auto heeft geen of geen goede omschrijving

Wanneer een geadverteerde tweedehands auto niet beschikt over een omschrijving is dit niet direct reden om aan te nemen dat het een slechte auto betreft. Maar het brengt wel een risico met zich mee om zonder goede informatie een auto te komen bezichtigen. Waarom zou men van een goede tweedehands auto immers geen deugdelijke omschrijving geven? Ook een vage omschrijving is geen goed teken, zeker niet wanneer ernstig klinkende problemen direct worden bagattaliseerd.

Foto's van de auto ontbeken

Maak nimmer een afspraak voor bezichtiging voordat u actuele foto's van de auto in kwestie hebt gezien. Het kan zijn dat de adverteerder de auto net te koop heeft gezet en nog foto's moet toevoegen. Als foto's achterwege blijven of de adverteerder op verzoek weigert deze te verstrekken dan hebt u genoeg reden om aan te nemen dat dit niet de tweedehands auto is waarnaar u zoekt.

Foto's geven geen goed beeld van de auto

Ook al beschikt een advertentie over foto's, deze hoeven nog niet het hele verhaal te vertellen. Als de foto's geen goed beeld van de auto geven kan het zijn dat de verkoper een mankement, defect of schade probeert te verhullen. Reden tot achterdocht kunnen zijn: slechte lichtomstandigheden, foto's uit dezelfde hoek of van slechts één kant van de auto, alleen maar close-ups (totaaloverzicht van de auto ontbreekt) of mensen en/of attributen die de auto deels uit het zicht onttrekken. Soms plaatst de verkoper fabrieks- of brochurefoto's van de auto. Neem hier geen genoegen mee: de verkoper dient altijd goede foto's van de auto in kwestie te tonen waarop de auto vanuit meerdere hoeken te zien is en ook het interieur duidelijk wordt getoond.

De advertentie bevat vreemde mededelingen of voorwaarden

Wanneer de adverteerder al in de advertentie schermt met dubieuze mededelingen of voorwaarden, moeten bij u direct de alarmbellen gaan rinkelen. Concreet is er een groot aantal zaken dat een advertentie verdacht kan maken. Niet mogen bellen, niet mogen bezichtigen, geen proefrit mogen maken: blijf ver weg van dit soort advertenties.

Het kenteken wordt niet bekend gemaakt

Een tweedehands auto kopen houdt in dat u een auto koopt met een historie. Als deze historie klopt en er dus geen sprake is van diefstal, heling of fraude, is er geen reden om het kenteken niet bekend te maken. Sommige garages gebruiken nummerplaten met hun naam en logo voor de foto's. Dat is geen probleem, mits de aanbieder het kenteken gewoon in de advertentie noemt. Trek dit kenteken altijd na in de database van de RDW om er zeker van te zijn dat de auto niet als gestolen te boek staat.

De auto staat op een andere lacatie (of de verkoper wil op een vreemde locatie afspreken)

Een bonafide adverteerder vermeldt altijd het bezoekadres. Mocht u een tweedehands auto willen kopen die ergens anders staat dan op het bezoekadres van de adverteerder, zorg dan dat u weet waarom dit is. Wellicht is er een goede reden voor maar als de auto op een andere locatie staat zonder plausibele reden, is dit zeker een reden voor terughoudendheid. Indien de verkoper op een vreemde locatie af wenst te spreken, dan is er zeker iets niet in de haak.