Plaats Advertentie

Vandaag geplaatst: 1319

Tweedehands Auto Kopen – Nederlandse Markt Of Importeren?

De laatste jaren is een tweedehands auto kopen in het buitenlands steeds populairder geworden. Dit heeft voornamelijk financiële redenen. Nederland is één van de duurste autolanden. Voornamelijk door onze BPM-belasting, een toeslag die andere landen niet kennen, zijn nieuwe auto's in ons land enkele duizenden tot soms wel tienduizenden euro's duurder dan auto's in het buitenland. Dit heeft ook invloed op de prijs van tweedehands auto's.

Tweedehands auto's zijn in Nederland duurder vanwege de eerder genoemde BPM. De eerst eigenaar heeft deze BPM betaald en bij de verkoop van de auto wordt hier natuurlijk rekening mee gehouden. Auto's in ons land schrijven net zo snel af als in het buitenland maar omdat het startbedrag hoger is, zal men bij een tweedehands auto kopen in ons land ook een hogere prijs betalen. Naast de BPM-belasting is ook het aanbod van invloed op de prijs. Populaire landen om auto's uit te importeren zijn Duitsland en Italië. Niet alleen zijn de auto's daar in de basis goedkoper, ook heeft de markt daar te maken met meer concurrentie. Het aanbod aan allerlei modellen is daar veel groter waardoor aanbieders scherpere prijzen moeten hanteren.

Is importeren voordelig?

Omdat ook een tweedehands auto kopen in ons land relatief duur is, kan een tweedehands auto kopen in het buitenland voordelig zijn. Of het in uw geval voordelig is, hangt vooral af van uw budget en het type auto dat u wilt kopen. De vuistregel is dat bij duurdere, nog niet al te oude auto's importeren voordelig kan zijn. Een auto schrijft het snelste af in de eerste twee a drie jaar: omdat de hoge BPM in Nederland zeker in het begin flink meespeelt zijn vooral jonge occasions uit het buitenland populair. Omdat de kosten voor het importeren van de auto ook behoorlijk hoog zijn is het importeren van een goedkope auto vanuit het buitenland vaak geen voordelige optie.

Hoe werkt een tweedehands auto importeren?

Een tweedehands auto kopen middels import werkt in twee etappes. De auto dient eerst te worden aangekocht in het buitenland. U betaalt de prijs die u met de buitenlandse verkoper overeen komt en u koopt de tweedehands auto zoals u dit ook in Nederland zou doen. Vervolgens moet de auto worden geïmporteerd in Nederland. Hiervoor is toestemming van de RDW vereist. Het is absoluut verstandig om de te importeren auto eerst te laten toetsten door de RDW. Als de auto niet aan de eisen van de RDW voldoet, mag de auto niet worden geïmporteerd. Zorg dus altijd dat u eerst zeker weet dat de auto geïmporteerd kan worden. Na goedkeuring dient invoerbelasting te worden betaald, moeten kentekenplaten en –bewijzen worden afgegeven en moet de motorrijtuigenbelasting en verzekering zijn geregeld.

Hulp bij tweedehands auto importeren

Omdat er nogal wat komt kijken bij een tweedehands auto importeren zijn er bedrijven die zich specialiseren in de import vanuit het buitenland. U kunt ervoor kiezen om zelf alles te regelen maar mocht u hier geen behoefte aan hebben of hebt u het idee dat uw eigen kennis tekort schiet, dan kunt u de hulp van een ervaren professional inschakelen. Zij assisteren bij de aankoop, het keuren en de daadwerkelijke import. Voor hun diensten als tussenpersoon betaalt u uiteraard, waardoor uw voordeel kan slinken. Met de juiste tussenpersoon en de juiste auto kunt u desondanks toch honderden tot duizenden euro's besparen.