Plaats Advertentie

Vandaag geplaatst: 164

Tweedehands Auto Kopen – Onderhandelen

Voor veel mensen is het onderhandelen bij een tweedehands auto kopen het meest gevreesde proces. In vergelijking met een nieuwe auto is onderhandelen bij een tweedehands auto een stuk lastiger. U kunt gewoonlijk geen extra opties uit het vuur slepen en als u van een particulier koopt, kunt u eigenlijk alleen maar een lagere prijs bedingen. Mocht u niet durven of kunnen onderhandelen, neem dan iemand mee die dit samen met u of namens u doet. Onderhandelen kan namelijk bijna altijd.

Allereerst is het goed om te weten dat onderhandelen bij een tweedehands auto kopen volstrekt normaal is. De prijs van de tweedehands auto is vrijwel altijd een vraagprijs. De verkoper adverteert met het bedrag dat hij of zij wenst te ontvangen: hier zit dus bijna altijd enige marge in. Hoe groot die marge is, is aan u om uit te vinden. Zorg er bij onderhandelen voor dat u goed bent voorbereid, slim te werk gaat en altijd beleefd en respectvol blijft. Te riskant onderhandelen, uw hand overspelen of de verkoper beledigen: deze zaken helpen allerminst bij het tot stand brengen van een succesvolle koop.

Waarop kan ik onderhandelen?

Waarop u kunt onderhandelen bij het kopen van een tweedehands auto is voor het grootste gedeelte afhankelijk van degene van wie u de auto koopt: koopt u van een particulier of van een autobedrijf? In het laatste geval hebt u doorgaans meer ruimte tot onderhandelen en meer zaken waarover onderhandeld kan worden. Een tweedehands auto heeft bij een autobedrijf altijd een marge. Ga maar na: het autobedrijf moet winst maken en een hoop kosten dekken. Een garage of dealer die u vertelt niets met de prijs te kunnen doen spreekt in de meeste gevallen niet de waarheid. De verkoper zal niets met de prijs willen doen: dat is anders dan niet kunnen. Natuurlijk wenst de verkoper een zo hoog mogelijk bedrag voor de auto te krijgen. U wilt natuurlijk zo min mogelijk betalen: in dit grijze gebied zit de onderhandelingsruimte.

Onderhandelen over de prijs is bij een dealer of autobedrijf dus goed mogelijk. Zorg er echter wel voor dat u weet waar u over praat en wat uw onderhandelingspositie is. Op een auto met een vraagprijs van 5.000 euro zit misschien 500 euro marge. Het is in een dergelijk geval volstrekt onrealistisch om honderden euro's korting te bedingen. Uw onderhandelingspositie is sterk wanneer:

-Het een zeer gangbare auto betreft (van dit type zijn in de omgeving veel auto's te koop)

-Het een relatief nieuwe auto betreft (auto's schrijven snel af in de eerste paar jaar: dit geeft ruimte in de prijs)

-Het een relatief dure auto betreft (op een auto van 30.000 euro zal absoluut gezien een hogere marge zitten dan op een auto van 3.000 euro)

-De auto al langere tijd te koop staat (een verkoper zal eerder concessies doen bij een auto die al drie maanden te koop staat dan bij een auto die slechts een week te koop staat)

Onderhandelen krijgt een extra dimensie wanneer u een auto inruilt. U hebt dan namelijk met twee bedragen te maken: het bedrag dat de verkoper voor de te kopen auto wenst te ontvangen en het bedrag dat hij voor uw in te ruilen auto wil geven. Dit zorgt voor een grotere prijsmarge maar vereist tevens extra vernuft van uw kant. Wees er zeker van dat u een goede prijs voor uw auto krijgt. De verkoper zal wellicht proberen om u te ontmoedigen door te vertellen dat uw auto niet veel waard is of moeilijk te verkopen is. Trap hier niet in! Een goede autohandelaar weet precies wat hij voor een auto kan vragen aan zijn klanten. Uw in te ruilen auto kan door hem/haar ook weer met winst worden verkocht. Weet u in deze situatie goed wat uw auto waard is en wat een goede prijs is voor de auto waartegen u wilt inruilen, dan kunt u zeker een goede deal sluiten.

Mocht er op de prijs niet goed te onderhandelen zijn, dan kunt u bij een autobedrijf of dealer altijd inzetten op accessoires of garantie. Zeker wanneer u een duurdere tweedehands auto wilt kopen, kan dit succesvol zijn. Op zaken als een trekhaak, radio of andere velgen kan een verkoper een goede winst maken: een tweedehands auto kopen kan dus ook betekenen dat u een flinke korting kunt bedingen op extra's of op (verlengde) garantie.

Een tweedehands auto kopen van een particuliere verkoper betekent dat u normaal gesproken alleen kunt afdingen op de prijs, tenzij de verkoper nog extra's achter de hand heeft zoals een set winterbanden of dakdragers. Ook voor deze onderhandelingen geldt: wees slim en respectvol.